Don’t Stop The Word #1 – Granny Records

March 29, 2015 in don't stop the word, watch

written by admin

Don’t Stop The Word #1

Συνέντευξη – Βίντεο με την Granny Records

Είναι από τις πιο δημιουργικές μουσικές ομάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Granny Records μας υποδέχτηκε εντός του οίκου της και μοιράστηκε μαζί μας εικόνες, λέξεις, σκέψεις, ήχους, θορύβους και πειραματισμούς.

1. Πως προέκυψε το όνομα “granny;

Το όνομα μας ήρθε μετά από ένα μεθύσι σε ένα σπίτι κάπου κοντά στο λαογραφικό μουσείο. Αναφέρεται στο σπίτι της γιαγιάς του Σπύρου Εμμανουηλίδη, όπου ήταν από τότε ως και σήμερα το μέρος συγκέντρωσης όλων μας. Eκεί γίνονταν οι πρώτες πειραματικές ηχογραφήσεις αλλά και οι ατελείωτες κουβέντες για μουσική και οι ακροάσεις δίσκων.

2. Υπάρχει κάποιο moto ή λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την πορεία σας ως ανεξάρτητο label;

Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο moto. Ίσως οι λέξεις διασκέδαση, ποιότητα, εξέλιξη και υπομονή να ταιριάζουν σε αυτό που κάνουμε με την Granny.

granny 1

3. Πιστεύετε ότι η πειραματική μουσική είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας του ηχητικού εξοπλισμού; Πόσο δύσκολο είναι για τον μέσο ακροατή να συμπορευτεί με μουσικά θέματα, που έχουν ως βασικό στοιχείο δομής τον αυτοσχεδιασμό και την abstract σύνθεση;

Όχι! Πειραματική μουσική και μάλιστα σπουδαία, σε όλες τις εκφάνσεις της υπήρχε και τα παλαιότερα χρόνια χωρίς να υπάρχουν οι δυνατότητες που σου παρέχει η σημερινή τεχνολογία. Απλά πλέον όλα μπορούν να γίνουν σχετικά πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Πειραματιστή δε σε κάνουν τα μέσα αλλά η οξυδέρκεια να ανοίξεις νέους ηχητικούς ορίζοντες, η συνεχής αναζήτηση του διαφορετικού, η προσέγγιση των ήδη διαδεδομένων μέσων με μία εναλλακτική διάθεση, το να τολμήσεις ιδέες και πράγματα που άλλοι είτε δε σκέφτηκαν είτε δεν υλοποίησαν. Παραδείγματος χάριν, αν οι Autechre ζούσαν και δημιουργούσαν μουσική το 1970, δεν υπάρχει αμφιβολία πως πάλι αντισυμβατική, πειραματική μουσική θα έπαιζαν. Χρησιμοποιώντας άλλη τεχνολογία, πιθανώς υποκινούμενοι από αλλά ερεθίσματα θα κατέληγαν σε κάτι ιδιαίτερο, που θα εμπεριείχε έντονα και πάλι το προσωπικό τους στίγμα.

Όσον αφορά τον ακροατή, προφανώς και η «συμπόρευση» είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα μια άκρως δημιουργική και παραγωγική διαδικασία. Όπως σε όλα τα πράγματα χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο για να ανταμειφθείς….

4. Μέσα από τις κυκλοφορίες σας, παρατηρούμε ότι παραμένετε πιστοί σε συγκεκριμένα γραφιστικά μοτίβα. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες δράσεις σας (live, dj-sets, installations). Θεωρείτε πως η οπτική εικόνα (όσον αφορά το εικαστικό αποτέλεσμα) η οποία συνοδεύει την μουσική, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τους ακροατές;

Όταν αγοράζεις ένα δίσκο ή πριν πας σε μία συναυλία πρώτα έχεις την οπτική επαφή  από το εξώφυλλο και την αφίσα, και μετά έρχονται οι ήχοι. Άρα σίγουρα η εικόνα επηρεάζει τον ακροατή και συνήθως τον προϊδεάζει για το τι θα ακούσει.

Τα τελευταία χρόνια επιδιώξαμε να έχουμε μία κοινή εικόνα σε εξώφυλλα και δράσεις, γραφιστικά και αισθητικά γιατί και εμείς σαν ακροατές έχουμε την τάση να ακολουθούμε label που είναι πιστά σε μία γραφιστική ταυτότητα. Αυτό είναι κάτι που μας επηρεάζει θετικά. Επιδιώκουμε το πάντρεμα εικόνας και ήχου ώστε το αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο και να επηρεάσει θετικά τον ακροατή.

5. Ποίηση, λογοτεχνία και γενικότερα ο γραπτός λόγος… Είναι για εσάς ένα κίνητρο για την συγγραφή νέων μουσικών θεμάτων; Αντίστοιχα η κινούμενη εικόνα (κινηματογράφος, ντοκιμαντέρ, video-art);

Ο καθένας από εμάς σαν μουσικός και μέσα από τα σχήματα και τις μουσικές συνεργασίες του σίγουρα βρίσκει διαφορετικά κίνητρα για να γράψει μουσική. Αν κάτι υπάρχει κοινό σε όλους μας αυτό θα λέγαμε ότι είναι η εικόνα, καθώς είναι κάτι το οποίο μας έχει απασχολήσει δημιουργικά τα τελευταία χρόνια (φεστιβάλ κινηματογράφου/moving silence/μουσική για ταινίες μικρού μήκους).

Γενικότερα σαν label προχωρήσαμε στην κυκλοφορία του δίσκου του Epavlis Pavlakis που περιστρέφεται γύρω από την ποίηση του Χρίστου Λάσκαρη και ήταν κάτι που όλοι μας βρήκαμε ενδιαφέρον.

Σίγουρα όμως όλα τα παραπάνω αποτελούν κίνητρα καθ’όλη την διάρκεια μιας δημιουργικής διαδικασίας, χωρίς απαραίτητα να κατονομάζονται ξεκάθαρα αλλά περισσότερο λειτουργώντας σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο.

granny 2

6. Έχετε παρουσιάσει την δουλειά σας και εκτός Ελλάδας. Η αντιμετώπιση του κοινού πως ήταν; Κατά την γνώμη σας η avant-garde και η πειραματική ηλεκτρονική μουσική συσπειρώνει -ακόμη και στο εξωτερικό-μικρές μάζες κόσμου;

Υπήρξε μια πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό στο εξωτερικό τόσο  σε κάποιες συναυλίες που δώσαμε όσο και με την αγορά των κυκλοφοριών του label. Η πειραματική ηλεκτρονική μουσική  όπως και η avant-garde χαρακτηρίζονται από την έκπληξη και την ιδιαιτερότητα στον ήχο. Γεγονός το οποίο καθιστά από μόνο του το κοινό κάπως περιορισμένο αφού είτε απαιτεί μια εξοικείωση με το ήχο είτε μια πιο ανοιχτή αντίληψη για τη μελωδία. Παρόλα αυτα εννοείται ότι στις μητροπόλεις του εξωτερικού οι πειραματικές σκηνές είναι σπουδαίες και με αρκετούς υποστηρικτές και σίγουρα πολύ καλούς και δημιουργικούς μουσικούς.

7. Πως είναι η καθημερινότητα σας και πως εξελίσσεται η ζωή με backround το αστικό τοπίο; Ο θόρυβος μιας μεγάλης πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, μπορεί να εκφραστεί μελωδικά και πόσες μπλεγμένες συχνότητες χρειάζονται για κάτι τέτοιο;

Η καθημερινότητα και των 4 μας είναι γεμάτη -ευτυχώς ή δυστυχώς- από πολλές ώρες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την Granny ούτε με την μουσική δημιουργία. Ευτυχώς, για προφανείς (βιοποριστικούς) λόγους, δυστυχώς γιατί είναι πολλές φορές που όλοι μας νιώθουμε τόσο εξαντλημένοι σε σημείο να μας είναι αδύνατο να παίξουμε μουσική ένα απόγευμα μετά την δουλειά έστω και για λίγο, αν και θα το θέλαμε πολύ.

Το αστικό τοπίο που περιγράφεις είναι κάτι στο οποίο όλοι βρεθήκαμε από την πρώτη μέρα της ύπαρξής μας, και μέσα σε αυτό το περιβάλλον ζούμε αναπνέουμε μεγαλώνουμε και δημιουργούμε. Είναι τόσο έμφυτο που είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν είναι κάτι που μας έχει επηρεάσει σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στον βόμβο (drone) ενός κομματιού με τον ήχο της συνεχούς ροής αυτοκινήτων σε ένα κεντρικό δρόμο. Με τον ίδιο τρόπο ο ίδιος ακριβώς βόμβος μπορεί να θυμίσει σε κάποιον το βουητό της θάλασσας από μακρυά. Εμείς οι ίδιοι ορίζουμε πως και ποιο ακριβώς περιβάλλον θα επηρεάσει την μουσική μας και με ποιο τρόπο. Είναι όλα τόσο σχετικά και ελεύθερα και αυτό είναι σε μεγάλο κομμάτι η ομορφιά στην πειραματική μουσική.

8. Ελληνικός ήλιος ή γκρίζος ουρανός;

Όλα με μέτρο.  Βέβαια στην Ελλάδα αυτό το μέτρο χάνεται κάπου ανάμεσα στον Μάιο και τον Αύγουστο, αλλά κάνουμε υπομονή. Οπότε ίσως λίγος γκρίζος ουρανός περισσότερο να είναι η πιο σωστή απάντηση.

Improvised weather ίσως είναι το σωστό.

9. Ακούτε δίσκους από την εγχώρια μουσική σκηνή;

Φυσικά. Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες από εγχώρια  label που αξίζει κάποιος να ακούσει. Μέσω της Granny, όλα αυτά τα χρόνια μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε αρκετούς μουσικούς που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε μουσικά. Και επίσης να γνωρίσουμε ανθρώπους που είχαν την ίδια τρέλα με εμάς και κυκλοφορούν μουσικές Ελλήνων καλλιτεχνών που εντός των συνόρων περνάνε στα ψιλά γράμματα, αλλά τα ποιοτικά τους στάνταρ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από εδραιωμένους καλλιτέχνες του εξωτερικού.

10. Ο επίλογος δικός σας…

Η Granny Records είναι ένα ανεξάρτητο μουσικό label με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα δημιουργικό χώρο με στόχο την ανάδειξη και έκδοση ηχητικών ντοκουμέντων, τα οποία συχνά συνδιαλέγονται με εικόνες και άλλα οπτικά μέσα. Από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και το θόρυβο μέχρι την ηλεκτροακουστική σύνθεση και τη σύγχρονη electronica, προβάλλει έργα μουσικών της εγχώριας πειραματικής σκηνής και του εξωτερικού.

granny 3

Η Granny σχολιάζει κάποιες από τις κυκλοφορίες της

Ton  – S/T (gr08)

TON

H συνεργασία του Δημήτρη Δαμάσκου (damcase) και του Χάρη Κουτστοκώστα για το label. Ο δίσκος ‘ζυμώθηκε’ στο m-studio μέσα από ώρες αυτοσχεδιασμού και μουσικών αναζητήσεων. Τα field recordings του Xάρη έδεσαν αρμονικά με τους ηλεκτρονικούς ήχους του dam δημιουργόντας μία από τις πιο αγαπημένες μας κυκλοφορίες.

Sister Overdrive – The shape of failures past (gr12)

granny12-sister_overdrive

Με τον Γιάννη Κοτσώνη γνωριστήκαμε, μετά από ένα live των Good Luck Mr.Gorsky στο kinky Kong. Yπεύθυνος μαζί με την Δανάη Στεφάνου για όλη την πορεία της Knot Gallery και όσα ωραία πράγματα είχαν γίνει σε εκείνο το υπόγειο. Ο δίσκος προέκυψε όταν τυχαία ένας από εμάς είδε τον Γιάννη να παρουσιάζει το συγκεκριμένο υλικό live στην Knot. H πρόταση έγινε αμέσως μετά το live και λίγους μήνες μετά είχαμε στα χέρια μας τοThe shape of failures past’. Mία κυκλοφορία που σε κάθε ακρόαση προσφέρει κάτι καινούργιο και διαφορετικό.

Free Piece of Tape-S/T (gr05)

FPOT

Με τους FPOT ήρθαμε σε επαφή μετά από ανταλλαγή μυνημάτων στον last fm!!! Ο Γιώργος είχε δει φωτογραφίες από την facta non verba και αρχίσαμε να μιλάμε για διάφορα events κτλ. Μέσα από την κουβέντα έπεσε η ιδεά απόστολής demo, το πρώτο επίσημο demo που δεχτήκαμε σαν label και κυκλοφορήσαμε. Μας πήρε πάρα πολύ χρόνο να καταλήξουμε στο tracklist της κυκλοφορίας γιατί ο Γιώργος και ο Ευθύμης μας στείλανε 2 cdr με κομμάτια που το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο.

Eντυπωσιακός και ο τρόπος που παρουσιάζουν την μουσική τους ζωντανά, παίζοντας με πολλά αυτοσχέδια κατασκευάσματα και με το σήμαντρο του Ευθύμη να κυριαρχεί στο στήσιμο.

granny 4

Free Piece of Tape-S/T (gr05)

epavlis-pavlakis-granny10

Με τον Παύλο έχουμε υπάρξει καιρό συνοδοιπόροι στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Ποτέ δεν είχαμε μιλήσει για κυκλοφορία μέχρι να εντοπίσουμε στο soundcloud του τον δίσκο για τον ποιητή Χρίστο Λάσκαρη. Ο συνδυασμός των ήχων με την τραγική χροιά της φωνής του ποιητή (ηχογραφημένης λίγο πριν φύγει από την ζωή) αλλά και η ποίηση αυτή καθεαυτή, αμέσως μας κινητοποίησαν. Είναι η πρώτη κυκλοφορία στο label όπου κυριαρχεί η φωνή. Μετά από την κυκλοφορία αυτή, όλοι μας αλλά και πολλοί φίλοι αναζητήσαν τις ποιητικές συλλογές του Λάσκαρη στα βιβλιοπωλεία.

Good Luck Mr. Gorsky – S/T (gr09)

glmg-lp-small

Aυτός ο δίσκος είναι το αποτέλεσμα ετών κοινής μουσικής συνύπαρξης αλλά κυρίως παρέας και φιλίας τριών από εμάς. Σαν glmg είχαμε κάνει πάρα πολλά live και άλλες τόσες ηχογραφήσεις από αυτοσχεδιαστικά παιξίματα αλλά πάντα όταν ερχόταν η ώρα της ηχογράφησης για κυκλοφορία αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Με τα χρόνια, την πολλαπλή αλλαγή μουσικού εξοπλισμού αλλά και την αλλαγή στον τρόπο που βλέπαμε πλέον την μουσική παραγωγή, καταλήξαμε στο να μπορούμε να παίξουμε το παραπάνω υλικό ίδιο για πάνω από 3 φορές.! Αυτό από μόνο του λειτούργησε ώστε να αποφασίσουμε να το κυκλοφορήσουμε. Ο δίσκος γράφτηκε μία εποχή που τα ακούσματα των τριών μας είχαν ήδη πάρει διαφορετκούς δρόμους αλλά συνολικά δένει όλες τις επιρροές μας με πολύ αρμονικό τρόπο.

Ηχογραφημένος live στο cinematheque του bios.

Nicola Ratti|Giovanni Lami – split 7”(gr13)

Ratti-Lami

H πιο πρόσφατη κυκλοφορία μας εγκαινίασε δύο πράγματα. Πρώτον το format του 7ιντσου και δεύτερον την κυκλοφορία ξένων καλλιτεχνών στο label. Το εφτάρι προέκυψε μετά από την γνωριμία μας με τους μουσικούς σε live σε Θεσσαλονίκη και Μιλάνο. Οι σπασμένοι ρυθμοί από το modular του Ratti και ο ακατέργαστος θόρυβος από τα μηχανήματα του Lami δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για μία split κυκλοφορία στην σύντομη αλλα περιεκτική διάρκεια που επιβάλει το format.

granny 5

Κυκλοφορίες σε CD και βινύλιο:

V/A  – Bits of quartz glitter (CD) | gr01

Eventless Plot/ Good Luck Mr. Gorsky – Split EP (CD) | gr02

Inverz – Songs (CD) | gr03

Eventless Plot – Ikon (CD) | gr04

Free Piece Of Tape – Free piece of tape (CD) | gr05

Hana  – Hana (LP) | gr06

Inverz – My machines (LP) | gr07

Ton – Ton (CD) | gr08

Good Luck Mr. Gorsky – Good Luck Mr. Gorsky (LP) | gr09

Epavlis Pavlakis – Christos Laskaris (LP) | gr10

Savvas Metaxas – Urchin (Remixes) | gr11

Sister Overdrive – The shape of failures past (CD) | gr12

Giovanni Lami/ Nicola Ratti – 7″split (LP) | gr13

granny 6Το τραγούδι των V.I.A. το οποίο συνόδευσε το βίντεο, μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από τον παρακάτω σύνδεσμο

V.I.A. song for breakaplate

Ευχαριστούμε θερμά την Granny Records

On the web

Granny Records Official Website

Granny Records on Facebook

Granny Records on Soundcloud